Hvem Er Plakatmafian?

15/09/2020 09:07
Billede: Jumpstory

Plakatmafiaen blev for alvor et navn, der dukkede op i medierne i begyndelsen af dette årtusinde. Navnet dække over en gruppe i København, der uofficielt styrer, hvem der må hænge plakater op i byens offentlige rum. 

Betegnelsen kom frem, da medierne begyndte at modtage kommentarer og lignende meldinger derom tilbage i 2003, hvor flere medier med fokus på København og kulturlivet skrev om den københavnske plakatmafia.

Plakatmafiaen - Københavns plakatkonger

Begrebet har hængt ved siden da og dækker over, at folk oplever, at deres plakater klistres over med andre plakater, såfremt de ikke har bedt om tilladelse dertil. 

Københavns Kommune og politiet har ikke tildelt denne gruppering hverken rettigheder eller beføjelser dertil, men gruppen har selv taget sig disse beføjelser. 

Manglen på plads i det offentlige rum og muligheden for at komme ud med sit budskab via plakater har gjort, at der er kamp om pladsen de steder, hvor det er muligt at hænge plakater op i København.

Selvom flere plakatophængere har afvist overfor diverse dagblade, at der findes en plakatmafia, så skulle ophængerne dog køre efter en form for kodeks, der styrer, hvordan, hvor og for hvem man hænger plakater op for i det offentlige rum.

Blandt disse uskrevne regler er, at der kun sættes plakater op for skandinaviske film, mens at man ikke vil sætte plakater op for bøger. Derudover er der en regel om, at man kun sætter plakater op for kommercielle tiltag indenfor musik.

Der er dog ingen tegn på, at Plakatmafiaen er forsvundet fra Københavns gader. Igen i 2019 satte flere medier fokus på netop Plakatmafiaens uskrevne regler i en række udsendelser og podcasts.

Tak for støtten

Vi takker til sidst avXperten for deres støtte til indlægget. Find et stort udvalg af smarte kabler og gadgets som en moderne FRAMEO digital fotoramme til at fremvise alle dine fotos på en smart og effektiv måde.